Kulit pisang kebiasaannya akan dibuang
setelah diambil isinya kerana tidak mengetahui tentang manfaat atau kebaikan penggunaan kulit pisang.
Antara kegunaan kulit pisang:
- Meningkatkan kualiti kompos. Berbagai
kandungan vitamin dan mineral dalam kulit pisang akan meningkatkan kualiti kompos
sehingga menyuburkan tanah dan tanaman. Kulit pisang dibiarkan reput di dalam
tanah. Masa diperlukan untuk kulit pisang mereput sepenuhnya tidak mengambil
masa lama.
- Teh kulit pisang: Rendam kulit pisang
dalam air selama 48 jam untuk menghasilkan teh yang kaya dengan nutrien untuk
menyiram tumbuhan. Gunakan teh kulit pisang itu untuk menyiram pokok sayur atau
tanaman lain.
- Tingkatkan kualiti tanah secara langsung.
Potong dan tanam kulit pisang di dalam tanah kebun untuk mereput secara semula
jadi, memperkayakan tanah dengan nutrien.
- Baja kering: Keringkan dan kisar kulit
pisang menjadi serbuk untuk digunakan sebagai pengkayaan nutriun tanah sebelum tumbuhan
ditanam.
- Tanam keseluruhan buah pisang. Pisang
yang rosak atau buruk tidak lagi selamat untuk makan. Jadi, timbus keseluruhan
buah pisang itu di dalam lubang di mana benih atau anak pokok akan ditanam.
Cara itu akan membekalkan nutrien terus kepada akar semasa ia reput.
- Baja semburan - Buat baja semburan dengan
mencampurkan ekstrak kulit pisang dengan serbuk kulit telur. Kulit pisang akan
membekalkan unsur magnesium kepada tumbuhan.
No comments:
Post a Comment