Thursday, 22 May 2025

KURSUS PEMPROSESAN MAKANAN "SURIMI"

 
Pusat Pengembangan Teknologi Perikanan (FIDTEC) Manjung, Perak menganjurkan kursus kemahiran pemprosesan makanan berasaskan  'surimi' dan 'otoshimi'.
 
Kursus yang dianjurkan mendedahkan peserta kepada kaedah pemprosesan untuk menghasilkan ramuan asas kepada beberapa produk makanan popular seperti keropok lekor, nuget, sosej, burger, otak-otak dan popia.
 
Ilmu penghasilan produk berasaskan ikan itu amat bermanfaat kepada mereka yang ingin melahirkan produk yang mendapat sambutan di kalangan masyarakat. Ia boleh dilakukan dalam skala kecil di rumah atau dikembangkan sebagai satu industri kecil dan sederhana.  
 
Kursus yang diadakan mendedahkan peserta mengenai teknologi makanan dan mampu mencipta peluang pekerjaan. Kesan positif untuk jangka masa panjang, diharapkan dapat melahirkan lebih banyak usahawan dalam penghasilan dan pemasaran produk berasaskan ikan.
 
Peserta bukan saja diberi modul pembelajaran secara teori, malah di FIDTEC menekankan pendekatan amali di makmal supaya peserta kursus dapat merasai pengalaman sebenar industri penghasilan produk makanan berasaskan perikanan.

No comments:

Post a Comment