Pusat Pengembangan Teknologi Perikanan (FIDTEC) Manjung, Perak
menganjurkan kursus kemahiran pemprosesan makanan berasaskan 'surimi' dan 'otoshimi'.
Kursus yang dianjurkan mendedahkan peserta kepada kaedah
pemprosesan untuk menghasilkan ramuan asas kepada beberapa produk makanan
popular seperti keropok lekor, nuget, sosej, burger, otak-otak dan popia.
Ilmu penghasilan produk berasaskan ikan itu amat bermanfaat
kepada mereka yang ingin melahirkan produk yang mendapat sambutan di kalangan
masyarakat. Ia boleh dilakukan dalam skala kecil di rumah atau dikembangkan
sebagai satu industri kecil dan sederhana.
Kursus yang diadakan mendedahkan peserta mengenai teknologi
makanan dan mampu mencipta peluang pekerjaan. Kesan positif untuk jangka masa
panjang, diharapkan dapat melahirkan lebih banyak usahawan dalam penghasilan
dan pemasaran produk berasaskan ikan.
Peserta bukan saja diberi modul pembelajaran secara teori,
malah di FIDTEC menekankan pendekatan amali di makmal supaya peserta kursus
dapat merasai pengalaman sebenar industri penghasilan produk makanan berasaskan
perikanan.
No comments:
Post a Comment