Sate ayam memang diminati ramai, selain
sate daging lembu. Untuk puas hati mengikut cita rasa, elok buat sendiri sate.
Boleh ikut resipi ini. Ia untuk satu ekor ayam.
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci dan toskan. Kulit ayam jangan dibuat. Potong kecik dan perapkan sekali isi dengan ayam)
Bahan dikisar:
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang merah (kalau tidak mahu pun tidak mengapa – ikut cita rasa masing-masing)
- 1 labu bawang putih
- 2 inci halia
- 4 batang serai
(satukan kesemua bahan dan dikisar dengan sedikit air)
- 1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci dan toskan. Kulit ayam jangan dibuat. Potong kecik dan perapkan sekali isi dengan ayam)
Bahan dikisar:
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang merah (kalau tidak mahu pun tidak mengapa – ikut cita rasa masing-masing)
- 1 labu bawang putih
- 2 inci halia
- 4 batang serai
(satukan kesemua bahan dan dikisar dengan sedikit air)
Bahan perap:
- 2 keping gula melaka dipotong kecil
- 1 ½ cawan gula (kurangkan jika tidak mahu manis)
- 2 sudu kecil garam
- 4 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 sudu besar serbuk jintan manis
- 2 keping gula melaka dipotong kecil
- 1 ½ cawan gula (kurangkan jika tidak mahu manis)
- 2 sudu kecil garam
- 4 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 sudu besar serbuk jintan manis
Cara-cara membuat:
- Dalam bekas besar, masukkan isi ayam yang telah ditoskan.
- Masukkan bahan dikisar dan bahan perap
- Gaul sebati.
- Boleh tambah apa yang kurang, gula atau garam
- Perap semalaman
- Setelah diperap, baharu cucuk
- Hendak sedap, selitkan kulit ayam di bahagian tengah
- Lebihan perapan tadi, ambil sedikit, letak dalam mangkuk kecil dan tambahkan sedikit minyak masak untuk direnjiskan pada masa membakar (guna 1 batang serai ketuk hujungnya untuk menrenjis)
- Bakar sehingga masak
- Semasa proses membakar selalu renjiskan bahan renjis biar sate dalam keadaan basah agar lembut dan tidak menjadi hangit.
- Angkat apabila sudah masak
Kuah kacang
- Dalam bekas besar, masukkan isi ayam yang telah ditoskan.
- Masukkan bahan dikisar dan bahan perap
- Gaul sebati.
- Boleh tambah apa yang kurang, gula atau garam
- Perap semalaman
- Setelah diperap, baharu cucuk
- Hendak sedap, selitkan kulit ayam di bahagian tengah
- Lebihan perapan tadi, ambil sedikit, letak dalam mangkuk kecil dan tambahkan sedikit minyak masak untuk direnjiskan pada masa membakar (guna 1 batang serai ketuk hujungnya untuk menrenjis)
- Bakar sehingga masak
- Semasa proses membakar selalu renjiskan bahan renjis biar sate dalam keadaan basah agar lembut dan tidak menjadi hangit.
- Angkat apabila sudah masak
Bahan-bahan:
- 1 ½ cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar atau tumbuk separa halus
- Segenggam cili kering (potong dan kemudian direbus)
- 2 labu bawang besar
- 2 inci halia
(Kisar cili kering, bawang besar dan halia dengan sedikit air)
- 1 batang serai (ketuk)
- 2 keping gula melaka
- 1/2 cawan gula
- Garam secukup rasa
- 3 cawan air
- 1 kotak santan
- 2 keping asam keping
- 1 ½ cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar atau tumbuk separa halus
- Segenggam cili kering (potong dan kemudian direbus)
- 2 labu bawang besar
- 2 inci halia
(Kisar cili kering, bawang besar dan halia dengan sedikit air)
- 1 batang serai (ketuk)
- 2 keping gula melaka
- 1/2 cawan gula
- Garam secukup rasa
- 3 cawan air
- 1 kotak santan
- 2 keping asam keping
Cara membuat kuah kacang:
- Panaskan minyak secukupnya
- Tumiskan bahan dikisar, masukkan serai (tumis sampai pecah minyak)
- Masukkan kacang, gaul sebati
- Masukkan air, biar mendidih (api perlahan)
- Nampak seudah kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam dan asam
- Masakkan sampai kuah menjadi pekat
- Rasakan dan boleh tambah apa yang kurang
- Siap
- Panaskan minyak secukupnya
- Tumiskan bahan dikisar, masukkan serai (tumis sampai pecah minyak)
- Masukkan kacang, gaul sebati
- Masukkan air, biar mendidih (api perlahan)
- Nampak seudah kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam dan asam
- Masakkan sampai kuah menjadi pekat
- Rasakan dan boleh tambah apa yang kurang
- Siap
Sumber
– Media sosial
No comments:
Post a Comment