Wednesday, 12 April 2023

RESIPI SATE AYAM IKUT CITA RASA SENDIRI

 
Sate ayam memang diminati ramai, selain sate daging lembu. Untuk puas hati mengikut cita rasa, elok buat sendiri sate. Boleh ikut resipi ini. Ia untuk satu ekor ayam.
 
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci dan toskan. Kulit ayam jangan dibuat. Potong kecik dan perapkan sekali isi dengan ayam)
Bahan dikisar:
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang merah (kalau tidak mahu pun tidak mengapa – ikut cita rasa masing-masing)
- 1 labu bawang putih
- 2 inci halia
- 4 batang serai
(satukan kesemua bahan dan dikisar dengan sedikit air)

Bahan perap:
- 2 keping gula melaka dipotong kecil
- 1 ½ cawan gula (kurangkan jika tidak mahu manis)
- 2 sudu kecil garam
- 4 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 sudu besar serbuk jintan manis

Cara-cara membuat:
- Dalam bekas besar, masukkan isi ayam yang telah ditoskan.
- Masukkan bahan dikisar dan bahan perap
- Gaul sebati.
- Boleh tambah apa yang kurang, gula atau garam
- Perap semalaman
- Setelah diperap, baharu cucuk
- Hendak sedap, selitkan kulit ayam di bahagian tengah
- Lebihan perapan tadi, ambil sedikit, letak dalam mangkuk kecil dan tambahkan sedikit minyak masak untuk direnjiskan pada masa membakar (guna 1 batang serai ketuk hujungnya untuk menrenjis)
- Bakar sehingga masak
- Semasa proses membakar selalu renjiskan bahan renjis biar sate dalam keadaan basah agar lembut dan tidak menjadi hangit.
- Angkat apabila sudah masak
 
Kuah kacang

Bahan-bahan:
- 1 ½ cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar atau tumbuk separa halus
- Segenggam cili kering (potong dan kemudian direbus)
- 2 labu bawang besar
- 2 inci halia
(Kisar cili kering, bawang besar dan halia dengan sedikit air)
- 1 batang serai (ketuk)
- 2 keping gula melaka
- 1/2 cawan gula
- Garam secukup rasa
- 3 cawan air
- 1 kotak santan
- 2 keping asam keping

Cara membuat kuah kacang:
- Panaskan minyak secukupnya
- Tumiskan bahan dikisar, masukkan serai (tumis sampai pecah minyak)
- Masukkan kacang, gaul sebati
- Masukkan air, biar mendidih (api perlahan)
- Nampak seudah kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam dan asam
- Masakkan sampai kuah menjadi pekat
- Rasakan dan boleh tambah apa yang kurang
- Siap

Sumber – Media sosial

No comments:

Post a Comment