Menjadi
kebiasaan masyarakat Melayu khususnya yang gemar memakan ulam-ulaman secara
mentah kerana dikatakan mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan.
Namun,
tidak semua ulam-ulaman boleh dimakan secara mentah tanpa perlu dimasak atau
direbus terlebih dahulu dan kesannya boleh menyebabkan masalah penyakit kronik.
Sebenarnya,
terdapat jenis ulam yang perlu diproses dengan betul sebelum dimakan seperti
jering.
Jering
perlu direbus terlebih dahulu kerana kandungan ‘Djengkolic Acid’ (masih mentah)
dipercayai akan menjejaskan sistem buah pinggang sekiranya diambil dengan kadar
yang banyak dan mentah.
Kalau
makan jering perlu rebus dulu berbanding dengan petai sebab ia boleh makan
mentah, tapi jering kena disediakan dengan cara yang betul sebelum makan.
Dengan
melalui proses penyedian yang betul, sekurang-kurangnya khasiat dan nutrisi
dalam ulam tersebut akan dapat kita peroleh.
No comments:
Post a Comment