Thursday, 7 April 2022

JERING MENTAH SEBABKAN MASALAH BUAH PINGGANG

 
Menjadi kebiasaan masyarakat Melayu khususnya yang gemar memakan ulam-ulaman secara mentah kerana dikatakan mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan.

Namun, tidak semua ulam-ulaman boleh dimakan secara mentah tanpa perlu dimasak atau direbus terlebih dahulu dan kesannya boleh menyebabkan masalah penyakit kronik.

Sebenarnya, terdapat jenis ulam yang perlu diproses dengan betul sebelum dimakan seperti jering.

Jering perlu direbus terlebih dahulu kerana kandungan ‘Djengkolic Acid’ (masih mentah) dipercayai akan menjejaskan sistem buah pinggang sekiranya diambil dengan kadar yang banyak dan mentah.

Kalau makan jering perlu rebus dulu berbanding dengan petai sebab ia boleh makan mentah, tapi jering kena disediakan dengan cara yang betul sebelum makan.

Dengan melalui proses penyedian yang betul, sekurang-kurangnya khasiat dan nutrisi dalam ulam tersebut akan dapat kita peroleh.

No comments:

Post a Comment