Gandum
merupakan satu kumpulan
tanaman bijirin dari keluarga poaceae yang sama dengan kumpulan tanaman padi
yang kaya karbohidrat.
Walau pun di Malaysia tidak
terdapat tanaman gandum, komoditi itu adalah bahan utama dalam bentuk tepung
yang digunakan makanan utama di negara ini selain daripada beras.
Makanan harian orang kita seperti kuih muih, roti
canai, roti dan mi kebanyakannya menggunakan tepung gandum sebagai bahan asas. Malah
pada tahun 2016, Malaysia dikatakan menggunakan gandum melebihi beras sebagai
makanan asasi.
Sejak zaman prasejarah,
manusia sudah mengenali tanaman gandum yang merupakan sebagai sejenis tanaman
biji-bijian sebagai sumber makanan lebih 8,000 tahun.
Menerusi kajian dan
penemuan arkeologi, gandum didapati berasal dari Asia Barat seperti sekitar
Laut Merah dan Laut Mediteranian atau kawasan sekitar Turki, Syria, Iraq dan
Iran.
Bagaimana pun sejarah
negara China menunjukkan tanaman gandum telah berada di negara tersebut secara
komersil semenjak 2,700 tahun sebelum masihi lagi.
Tanaman gandum disebarkan ke
England dan negara-negara Eropah serta Amerika Syarikat pada kurun ke 18
sebagai tanaman peniting sehingga sekarang.
Gandum ditanam selama 110
hingga 130 hari bermula daripada proses menanam sehingga menuai bergantung
kepada keadaan cuaca, varieti gandum, kaedah pengurusan dan jenis tanah.
No comments:
Post a Comment