Saturday, 14 July 2018

KEBAIKAN KHASIAT PUCUK DAUN UBI KAYU

Pucuk daun ubi kayu boleh dijadikan sayur. Pucuk daun ubi kayu sering digunakan untuk masakan kampung, antaranya masak lemak cili padi, goreng cili api, sambal tempoyak petai dan pucuk ubi, rendang, ulam dan kerabu.

Untuk mendapatkan pucuk ubi kayu tidak sukar kerana pokok ubi kayu mudah tumbuh. Di kampung-kampung, terdapat kawasan yang pokok ubi kayu dianggap sebagai semak kerana banyak tubuh dengan sendiri melalui keratan batang yang dibuang di sesuatu tempat. Jadi, sesiapa pun boleh petik pucuk daun ubi kayu di kampung dengan percuma.

Pucuk daun ubi kayu adalah sayuran organik 100% kerana pokok ubi kayu boleh ditanam di hampir semua tempat tanpa memerlukan penjagaan yang khusus, malahan tidak perlu dibaja atau disembur racun sekalipun. Ini menjadikan sayuran pucuk ubi ini amat tinggi nilainya.

Namun, pucuk daun ubi kayu ada banyak jenis. Ada jenis pokok ubi kayu yang daun pucuknya agak pahit. Jenis paling sesuai untuk dijadikan daun pucuk ubi kayu sayur ialah pokok ubi kayu pulut.

Pucuk ubi kayu mengandungi pelbagai mineral, vitamin, asid amino dan protein yang sangat diperlukan badan. Protein sayuran yang terkandung dalam daun ubi kayu berfungsi sebagai unsur-unsur yang membina sel-sel badan dan merupakan komponen sistem enzim.

Di samping itu kandungan asid amino dalam dedaun hijau berfungsi sebagai pemecah karbohidrat kepada tenaga. Kandungan protein dalam daun ubi kayu dikatakan setara dengan protien yang terdapat dalam telur. Daun ubi kayu juga mengandungi lebih dari 60 peratus asid amino esensial. Sebab itu daun ubi kayu sangat untuk mencegah sembelit, baik untuk kesihatan mata, dan meningkatkan ketahanan tubuh. 

Asid amino dalam daun ubi kayu juga berguna untuk pemulihan luka dan kulit yang bermasalah serta rosak. Ia juga berfungsi untuk menggantikan sel-sel yang rosak, menguatkan tulang dan membantu daya ingatan yang baik.

Selain itu juga ia membantu memulihkan sistem metabolisme tubuh. Klorofil dalam daun juga berfungsi sebagai antioksidan dan agen anti kanser.

Daun ubi kayu sangat rendah kalori dan amat sesuai sebagai makanan yang dapat menurunkan berat badan. Pucuk ubi kayu juga dapat mengatasi masalah sembelit dan sistem penghadaman.

Tubuh kita memang memerlukan semua khasiat yang terkandung dalam daun ubi ini tapi mampukah kita untuk makan pucuk ubi dalam kuantiti yang banyak bagi memenuhi keperluan tubuh.

No comments:

Post a Comment