Kajang ialah sebuah mukim dan bandar di
daerah Hulu Langat, Selangor. Kajang terletak lebih kurang 21 kilomeer sebelah
tenggara Kuala Lumpur. Kajang terkenal dengan sate yang sedap sehingga menu
sate kajang tersebar di seluruh Malaysia.
Terdapat beberapa versi mengenai bagaimana
tempat itu dinamakan “kajang”.
Menurut satu versi, sekitar tahun 1709,
sekumpulan Orang Asli dari suku kaum Temuan telah meneroka kawasan ini. Kumpulan
ini dipimpin oleh seorang ketua bernama Batin Seri Alam yang mempunyai beberapa
anak termasuk Batin Berchanggi Besi, seorang pemerintah di Sungai Ujong.
Kisah bermula apabila Batin Berchanggi Besi
pulang dari Johor selepas mengadap pemerintah untuk menjodohkan anak
perempuannya, Puteri Mayang Selida. Dalam perjalanan pulang, mereka terpaksa
berhenti di suatu kawasan kerana cuaca buruk.
Untuk berteduh, mereka membina pondok dan
menggunakan daun mengkuang hutan sebagai atap yang dikenali sebagai kajang. Sebagai
memperingati peristiwa itu, kawasan tersebut dinamakan Kajang.
Versi kedua pula berlaku sekitar 1867-1873,
ketika perang saudara di Klang menyebabkan pelarian dari kalangan masyarakat
Mandailing dan Bugis. Kedua-dua kumpulan ini bertembung di satu kawasan, tetapi
terjadi salah faham kerana makna perkataan berkajang.
Bagi masyarakat Mandailing, berkajang
bermaksud berpondok. Namun, bagi masyarakat Bugis, ia membawa maksud bertikam
atau bergaduh. Salah faham ini mencetuskan pergaduhan di antara kedua-dua
pihak. Walaupun konflik ini
diselesaikan, kawasan itu akhirnya dinamakan Kajang merujuk kepada peristiwa
tersebut.
Manakala versi ketiga berkaitan dengan
kisah Raja Alang, seorang keturunan Mandailing yang tiba di kawasan ini pada
awal 1800-an. Rombongan beliau menyusuri Sungai Langat dan berhenti di satu
tempat untuk berkajang atau membina pondok sementara. Kawasan itu kemudian
dinamakan Kajang oleh Raja Alang dan lokasi di mana mereka berkajang kini
dikenali sebagai Jalan Mandailing.
No comments:
Post a Comment