Kita
sudah biasa dengan sup perut, sup tulang dan sup ekor. Rupanya ada satu lagi
bahagian lembu yang boleh dibuat sup iaitu kulit lembut atau belulang lembu.
Bagaimana
resipi sup kulit lembu? Rempah dan cara membuatnya sama sahaja dengan jenis sup
lain. Bezanya dengan menggunakan kulit lembu yang telah diproses.
Belulang
lembu memang jarang dijadikan makanan di Malaysia. Namun, ia telah popular di
Indonesia. Di negara berkenaan, belulang lembu diproses untuk digulai, dibuat
sup dan buat keropok.
Cara memproses kulit lembu memang rumit, tetapi demi untuk mendapatkan kulit
lembu yang membolehkan ia dibuat sup, ramai yang sanggup melakukannya.
Perkara
pertama dilakukan adalah untuk membuang bulu yang terdapat di belulang lembu. Ada
dua keadah dilakukan.
Pertama
ialah membakar bulu (sekadar layur atau lalukan api) pada bahagian bulu. Kemudian
dikikis menggunakan pisau atau alat pengikis. Dilakukan berulang kali sehingga
habis bulu dibuangkan.
Cara
kedua ialah rebus kulit belulang itu dan kemudian kikis bulunya.
Sama
ada bakar akau rebus, kedua-duanya cara (setelah dihilangkan bulu) perlu
diteruskan sehingga kulit belulang itu empuk atau lembut.
Setelah
empuk atau lembut, baharu kulit lembu itu boleh dimasak untuk membuat sup atau
resipi lain mengikut cita rasa masing-masing.
Sup
kulit lembu memang mendapat permintaan tinggi kerana rasanya yang unik dan berbeza
daripada bahagian lembu yang lain. Namun diakui bukan mudah untuk mendapat stok
belulang lembu yang telah siap diproses.
Sebab
itu, jika ada kulit lembu yang telah siap diproses dan direbus, pasti ramai
yang berebut membelinya.
Selamat
mencuba menikmati sup belulang kulit lembu.
No comments:
Post a Comment