Jagung makanan kegemaran ramai. Boleh dimakan
rebus, bakar, buat bubur dan sebagainya. Jagung juga dijadikan bahan makanan haiwan
ternakan.
Jagung berasal Amerika Tengah. Di negara-negara berkenaan jagung diusahakan secara
besar-besaran sebagai tanaman penting bagi menghasilkan biji jagung untuk
kegunaan makanan ternakan.
Jagung merupakan tanaman jangka pendek dan
singkat di mana tempoh tanaman dan tuaian sekitar 68 hingga 72 hari sahaja.
Jagung adalah dari keluarga Zea dan dari
spesis Zea may spp Mexicana. Kebanyakkan benih jagung yang ditanam di Malaysia
adalah jenis kacukan atau hybrid dari varieti mas madu, manis madu dan Thai
Superweet.
Satu pokok jagung boleh menghasil 2 atau 3
tongkol jagung yang diselaputi helaian lapisan daun berwarna hijau dan di hujung
pangkal tongkol jagung mempunyai rerambut halus yang berwarna coklat
kekuningan.
Jagung mudah ditanam termasuk di kawasan tanah
gambut, tanah sawah, tanah beris dan tanah mineral. Malah untuk sebagai hobi, jagung
boleh ditanam di dalam pasu. Akar jagung jenis serabut tidak menjalar jauh menjadikan
ia sesuai ditanam di dalam pasu.
No comments:
Post a Comment