Biasanya di Kelantan, jika disebut tuak
atau nira kelapa, penghasilannya lebih tertumpu pada kawasan “pantai” seperti
Tumpat, Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh. Ini kerana kawsan tersebut banyak terdapat
pokok kelapa. Malah, aktiviti “nyadat” atau mendapatkan tuak daripada mayang (bunga
kelapa yang masih di dalam seludangnya) kelapa sudah menjadi tradisi penduduk
di kawasan berkenaan.
Namun, sekarang ini, aktiviti menyadat
sudah merebak di seluruh Kelantan. Sekarang, sudah banyak penghasilan tuak
kelapa turut dilakukan di Tanah Merah dan Jeli. Justeru, peminat tuak di
kawasan berkenaan tidak perlu lagi pergi jauh untuk mendapatkannya.
Kualiti dan rasa tuak di Jeli dikatakan
setanding dengan apa yang terdapat di kawasan pantai.
Lokasi atau individu yang menjual tuak di
Jeli boleh dicari melalui carian di Facebook atau laman sesawang.
Untuk
mendapatkan nira, proses nyadat perlu dilakukan. Orang yang melakukan tugas
tersebut dipanggil “tok nyadat” atau “tok sadat”.
Tok nyadat
perlu memanjat pokok untuk menyadat atau menyadap melakukan kerja menyadat atau
memotong mayang kelapa. Selain itu tok nyadat perlu memanjat sekurang-kurangnya
dua kali pokok kelapa untuk memunggut tuak yang ditadah di dalam tukil.
Tukil
untuk menadah nira dahulunya diperbuat daripada buluh. Namun sekarang ni
kebanyakan tukil menggunakan botol plastik yang lebih ringan dan tidak mudah
pecah.
Biasanya
penyadat akan mengandar tukir berisi tuak untuk dibawa pulang ke rumah.
Kandaran di buat daripada batang kayu atau buluh yang kukuh.
Tukil yang
diikat dengan tali akan diletakkan di kedua-dua hujung batang kandaran. Ia
perlu diletakkan sama banyak atau sama berat agar untuk mudah dikandar nanti.
No comments:
Post a Comment